Vedonlyönti voi horjuttaa pelaajan sietokykyä

Image result for Vedonlyönti voi horjuttaa pelaajan sietokykyäVedonlyönti eri asioihin liittyen on ollut ihmiselle ominaista kautta aikojen. On se sitten ollut ajanvietettä ja viihdettä, määrätietoista ja järjestelmällistä pelaamista ja tulonhankintaa, tai pelkästään luontainen tarve voittamiseen ja oikeassa olemiseen, ovat ihmiset lyöneet vetoa keskenään eri asioista koko historiansa ajan.

Vaikka vedonlyönti on hauskaa ja viihdyttävää, ja se tarjoaa jonkinlaisen mahdollisuuden ansaita lisätuloja, on se toisaalta erittäin koukuttavaa, ja tutkitusti aiheuttaa riippuvuutta. Kyseessä on fysiologinen ilmiö, sillä pelien parissa jännittäminen on kuin urheilusuoritus. Siihen valmistaudutaan huolellisesti esimerkiksi etsimällä parhaat taktiikat ja säännöt nettiruletin pelaamiseen, tai muihin peleihin. Vedonlyöntikohteiden seuraaminen ja analysointi, vetojen ja panosten asettaminen, sekä itse tuloksen odottaminen vapauttaa verenkiertoon adrenaliinia, mikä saa ihmisen keskittymisen paranemaan, aistit virittymään äärimmilleen, ja koko elimistön valmistautumaan stressaavaan ja epävarmaan tilanteeseen. Ja kun veto sitten päättyy suotuisasti, ja voitto on varma, vapautuu kehossa mielihyvähormoni endorfiinia, ja hyvänolontunne on kokonaisvaltainen. Tunne on hieno, mutta sen tavoittelu ajaa jotkut ihmiset liialliseen ja harkitsemattomaan riskinottoon.

Mahdollinen ongelma syntyy siinä vaiheessa, kun voittoja on tullut jonkin verran, ja pelaajan pitäisi ymmärtää ja kyetä lopettamaan pelaaminen ajoissa. Toisilta se käy täysin itsestään selvästi ja vaivattomasti, mutta toisille se suunnattoman vaikeaa. Tutkimusten mukaan osa ihmisistä on perinnöllisten ominaisuuksiensa takia suuremmassa vaarassa ajautua kärsimään erilaisista vakavista riippuvuuksista, kuten ongelmapelaamisesta tai alkoholismista. Koskaan ei voi etukäteen tietää, miten jokin voimakkaasti ihmismielen mekanismeihin vaikuttava ilmiö keneenkin vaikuttaa, ja siksi on mahdollista, että siinä vaiheessa kun ongelmaan havahdutaan, tilanne on jo vakava.

Pelaamiseen liittyen noidankehä muodostuu juuri siinä vaikuttavien positiivisten ja negatiivisten ominaisuuksien takia. Jokainen uusi veto tarjoaa ainakin teoreettisen mahdollisuuden voittamiseen, ja siten parannusta ehkä jo hyvinkin huonolle tolalle ajautuneeseen taloudelliseen tilanteeseen. Niinpä peliriippuvainen yrittää epätoivoisesti korjata tilannetta, ja uskoo käänteen parempaan olevan aivan ovella.

Toisilla pelaaminen kuitenkin pysyy hyvin hallinnassa, ja käsittää lähinnä viikoittaiset lottorivit, raviveikkauksen ja muutaman hedelmäpelikierroksen silloin tällöin. Mikäli huomaa pelaamisessaan viitteitä riippuvuuteen, ja toiminnassaan piirteitä, jotka uhkaavat henkilökohtaista taloutta ja elämänhallintaa, tulisi ymmärtää nopeasti hakea apua, ja jättää pelaaminen kokonaan.